Ribizli feldolgozás
 
Az a legújabb ötletünk Gyémánt Gabival, akit a Liliomkert standjánál láttok mostanában, hogy piac végén jutányos áron felvásároljuk a maradék gyümölcsöt, és feldolgozzuk. Talán segítünk vele Nektek is, nekünk pedig áru képződik.
 
 
Gabi (középen) és Piri (jobbra) a Liliomkert pultjánál
 
Az elmúlt vasárnap ribizli maradt, más semmi.
Az öt kiló ribizlit megtisztítottam, ameddig türelmemből futotta. 3 kg hibátlan ribizliszemet eredményezett a művelet, azt 2 kg cukorral felfőztem. Ha forrón üvegekbe töltöd és kidunsztolod, akkor ribizlidzsemként fogyaszthatod. A ribizlidzsemből szükség esetén - egy isteni vadsült mellé például - Cumberland mártást készíthetsz. Ebben a konkrét esetben a cukorral felfőzött ribizli egyik feléből Cumberland mártást készítettem közvetlen piaci értékesítés céljára, a másik feléből ribizli parfé lett ugyanazon okból.
A maradék tisztítatlan ribizlit úgy a szárával együtt megmostam, majd ráöntöttem két liter vizet, melyben szétnyomkodtam a ribizli szemeket. Ruhával letakarva egy napig állt, majd a ruhán átszűrtem és két kiló cukorral felfőztem a levet. Kihűlés után 2 citrom levét hozzáadva palackokba szűrtem. 3 l isteni ribizliszörp képződött, régen elfogyott, anélkül, hogy lefotóztam volna :)
 
A törköly sem veszett azonban kárba, ecetet gyártottam belőle.
 
 
Ráöntöttem a ribizli törkölyre egy liter vizet, adtam hozzá fél kiló cukrot, jól összekevertem és egy ötleteres befőttes üvegbe töltöttem. Tányérra lefedve állt a meleg konyhámban úgy három hétig, néha megkavartam.
A törköly lassan az edény aljára ült, a lé tetején finom penész képződött. Lefejtettem a csodaszép, rózsaszínű ecetet kis üvegekbe, majd lepasztőröztem - ami annyit tesz, hogy fazékba állítottam, az üvegek nyakáig feltöltöttem a fazekat vízzel, nyolcvan fokra melegítettem a vizet, takarékra vettem a lángot, majd 10 perc után leállítottam a fűtést, lezártam az üvegeket. Hagytam a cuccot kihűlni.
 
 
Cumberland mártás készítése:
 
 
Fél kg ribizli dzsemet (vagy 30 dkg ribizlit és 25 dkg cukrot) a következőkkel főzzük össze:
2 dl vörösbor, 1 citrom és 1 narancs vékonyhéja finomra szeletelve és leve, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, finomra vágott gyömbér, 2 kávéskanál mustár. Fél órai forralás után botmixerrel homogenizáljuk , majd forrón üvegekbe töltjük, kidunsztoljuk.
Legalább egy hetet kell érjen fogyasztás előtt. Különösen vadsültek mellé ajánlott, de bármilyen sülthöz egészen kiváló ínyencség!
 
Ribizli parfé készítése:
 
Úgy tapasztalom a piacon, sokan nem tudják, mi a parfé. A parfé a fagyasztott krém, a jégkrém. 
Nem minden krémet lehet azonban fagyasztani, illetve nem minden krém finom lefagyasztva. A tejszínes krémek lefagyazstásakor előálló finomságot nevezzük parfénak, jégkrémnek. Hagyományosan, ugye.
Szemben a lágyfagylaltokkal, amik fagyigépben képződnek. A fagyigép keveri az anyagot miközben megfagy, jó sok levegő lágyítja az anyagot - ezért mondjuk, hogy lágyfagylalt. Fagyigépben vizes anyagokat is jól lehet fagyasztani, fagyigépe viszont keveseknek van. Nekem nincs. Parfét gyártok tehát, tejszínes fagyasztott krémeket. Egészen finom! Most éppen a ribizlit parfé készítését ismertetem:
 
 A cukorral felfőzőtt ribizlit szobahőmérsékletre hűtjük, majd hűtőszekrényben hagyjuk tovább hűlni. Hulala tejszínből kemény habot verünk és a lehűtött dzsemmel keverve műanyag poharakban vagy kuglóf- őzgerinc formában kifagyasztjuk. A műanyag pohár nálunk praktikus, mert adagonként lehet fogyasztani, az egyéb formák pedig a családi fogyasztás, a terített asztalhoz szépek, jól dekorálhatók. A másfél kiló ribizli és 1 kg cukor főzethez fél liter Hulalából vert habot kevertem.
 
5 kg ribizliből és 4,5 kg cukorból lett 5 x 3,5 dl Cumberland mártás, 3 l szörp, 2 l parfé és 1,4 l ecet.
 
6300 forint befektetés, némi gázfelhasználás, befőttes üvegek és a munka által képződött áru összértéke körülbelül 20 ezer forint.
 
Ilyen arányokat produkálna a magyar élelmiszeripar is, ha létezne!
 
Pohárban fagyasztott ribizli parfé meggyöntettel és tejszínhabbal feladva:
 

vissza a címoldalra

liliomkert.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu