Kofáink:

Németh Zsolt

 

A söjtöri

Ambrózia Mézlovagrend

Nagymestere

 

   1972-ben született, május első napján, a nap első órájában, a Bika csillagjegyben. Zsolt egy igazi ’bika’, keményen kitartóan és nagyon igényesen dolgozik.


    A filmbeli budapesti hölgy ( 1. oldal a lap III. évfolyamának 4. számában - sajnos csak a nyomtatott verzióban olvasható) szitáján biztosan fennakadna Zsolt a több, mint százféle árúval, pultjának rendkívül dekoratív megjelenésével. Pedig Zsolt valóságos termelő, nem is akármilyen. Közel 10 hektáron gazdálkodik szinte egymaga, 260 méhcsaládot teleltet idén és még közel 50 hektáron apósával közösen olajtököt termesztenek a magjáért, amelyből olajat sajtolnak.


    Nyilván egy fővárosi íróasztal mellől elképzelhetetlen, hogy egy ember ennyi mindenre képes, a dolog mégis igaz. Zsolt persze nem egy mindennapi ember, hihetetlen munkabírása nagy elszántsággal és a minőségre való törekvés maximális vágyával párosul.

   A szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Erdészeti Szakiskolát végezte, miként Gergi fiam is pont tíz évvel Zsolt után, tudom tehát, hogy nem akármilyen iskola. Szakmailag is színvonalas, emellett pedig az Élet igazi iskolája. Zsolt 16 jogosítvánnyal a zsebében fejezte be az iskolát, azaz 16 különböző szakterületre szerzett képesítést, köztük számtalan gépjármű vezetésére, és néhány erdészeti speciális feladatra, mint mondjuk a lakóterületen történő fakitermelés.

   Szőcsénypuszta után a zalaegerszegi Zrinyi Miklós Gimnáziumban folytatta tanulmányait, amely érettségi helyett házasságba torkollott. Nemsokára megszületett Bíborka, sajnos a házasság azóta tönkre ment. Nem függetlenül attól, hogy Zsolt legalább három ember helyett dolgozik majd 20 éve folyamatosan.

   Virágkertészettel indult az élete, hiszen a szülők is ezt csinálják a mai napig. Zsolt ifjú gyerekkorától segített a szülőknek, szinte a piacokon nőtt föl, 1992-től azonban önállóan gazdálkodik. A szülőkkel Bozsokon laktak, Zalaegerszeg külvárosában, pár kilométerre a várostól, Alsónémetapátiban találta meg Zsolt saját otthonát, amelyet 3 hektár kert vesz körül. Később a szülők is a faluba költöztek. A három hektáron termettek tehát először a csodaszép virágok, kardvirág és társai, főleg hagymások, amelyek frissen vágva kerültek a piacokra. Családi feszültséget is okozott a szülőkkel való konkurálás, és a virágpiac is kezdett visszaesni, ahogyan az ország is, de a Hollandiából érkező olcsó virágdömping nyilván nem elhanyagolható szempont.

   2000-ben veszi az első méhcsaládokat Zsolt, egyszerre mindjárt 22-t, majd hamarosan még húsz családdal szaporítja az állományt. Néhány nappal ezután a szomszédságban 160 méhcsalád megsemmisítését követeli a nyúlós költésrothadás, a rettegett méhbetegség, ám nagy szerencsére Zsolt családjaira nem terjedt át a kór.

   A következő öt év azzal telik, hogy fokozatosan lefelé épül a virágkertészet és felfelé a méhészet. Közben Zsolt elvégez egy OKJ-s méhész tanfolyamot, de mai, hihetetlen alapos tudását nem annak köszönheti, hanem annak az alaposságra való törekvés belülről jövő kényszerének, ami minden tevékenységét jellemzi. 

   A legelső alkalommal, amikor ’az év méhészét’ megválasztották Magyarországon, Zsolt kapta a megtisztelő címet.Az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere, a 142 tagot tömörítő Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületében elnökségi tag. A magyar méhészet közéletében Zsolt nagy aktivitással van jelen.

   A 260 méhcsaláddal évente 14 – 16 fajta mézet gyűjtet, emellett virágport. Propoliszt és méhviaszt is elvesz méhcsaládjaitól. Ezekből aztán számtalan termék készül.

Most telelnek a méhek éppen, egy-egy családban 20 ezer körüli a taglétszám, a kaptár kétfiókos. Legeltetési időben a család 60 - 80 ezerre szaporodik, a kaptár 5 fiókosra bővül. Olyan legelőket keresett és talált Zsolt szerte az országban, ahol nagytisztaságú fajtamézet tudnak gyűjteni méhei. Egy-egy fajta virághoz is 6 – 7 különböző legelőre viszi a családokat.


Csak képzeljük el, mi munka mindez!

   Pedig a méhek mellett van még a töktermesztés az apóssal, és a 6 és fél hektár gyümölcsös − főleg alma és dió −, és mákot is termeszt Zsolt. A tökből, dióból és mákból olajat készít, az almából és mézből ecet készül, két évig érnek, mielőtt a pultra kerülnek.

    Zsolt az összes termékét maga csomagolja, címkézi és árulja. A család besegít természetesen, múltheti számunk címoldalán Zsolt húga, Anita mosolyog, mellette élettársa Csaba. íme a kép:

   Zsolt nagylánya, Bíborka is megjelenik néha piacunkon.

   Igaz szívemből mondhatom, hogy Németh Zsolt egy ritka szorgalmas ember, tevékenysége példa értékű. Büszke vagyok, hogy itt van közöttünk!


Elérhetőségek:

Tel.: 30/332 61 25

e-mail: info@nemethmeheszet.hu

weboldal: www.nemethmeheszet.hu

   a pörgető ajtaja vicces rajzokkal:

   árú a polcokon

  mézescsuprok a lakásban:

   telelnek a méhek: 7 család a 260-ból!

méhvisz gyertyák 

vissza a címoldalra

liliomkert.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu